Državni prijatelj broj 1

Written by Super User. Posted in O djelima

     Martin Knappe, inspektor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dolazi u ratom zahvaćenu Hrvatsku kako bi ispitao je li ta mlada republika već dovoljno samostalna i ozbiljna država da može jamčiti za svoje obveze. Posebno će promatrati fenomen takozvanih „financijskih inženjeringa“, pojave koja je dominirala javnim životom tih dana i privlačila vrtoglave iznose novca nudeći neprirodno visoke kamate. EBRD svakako želi preispitati što je na stvari prije nego odobri bilo kakav kredit znajući da su takve pojave tek simptomi nekih vrlo dubokih truleži, o kojoj god državi bila riječ. Angažirani inspektor Martin zapravo je iskusan policajac i operativac specijaliziran za bankarstvo, ali s tim slučajem će ipak imati nešto  više poteškoća nego se nadao.
     Ritam događaja se od prve do zadnje stranice neprestano ubrzava, junaci se nalaze u situacijama u kojima se nisu nadali naći, a teško je reći kome mogu vjerovati. Vrlo brzo postaje jasno da nema te sile koja bi ih mogla zaštititi i nalaze se u stalnoj opasnosti bez obzira na sve mjere opreza koje poduzimaju. Ne preostaje im drugo nego u potaji jurišati na glavu hobotnice pokušavajući izbjeći njezine krakove koji sežu stotinama, ako ne i tisućama kilometara daleko.

 

GLAVNI LIKOVI:

Martin Knappe – Glavni inspektor Europske banke za obnovu u razvoj čiji je zadatak ispitivanje tržišta prije nego se njegova banka odluči na financiranje određenog projekta. U slučaju Hrvatske, zadatak mu je otkriti tko stoji iza lanca financijskih institucija koje ulagačima daju enormno visoke kamate na štedne uloge.

Karlo – Bratić glavnog inspektora, živi u Hrvatskoj i bavi se preprodajom automobila, pomaže Martinu u uspostavi kontakata sa određenim ljudima iz svijeta financijskog inženjeringa.

Marko Šmit – Slučajni junak, sasvim neplanirano ulazi u društvo Martina Knappea, za koje se ispostavlja da je puno opasnosti pa igrom slučaja zajedno s inspektorom razotkriva cijelu priču koja se skriva iza financijskog inženjeringa.

Viktor Ericssen – Mladi djelatnik agencije Connery-Larson, pridružuje se u Francuskoj Knappeu i Šmitu u pokušaju razotkrivanja glavnih organizatora financijskog inženjeringa.

Denise Feliciano - Djevojka koju je Martin Knappe angažirao da njega i Marka Šmita tajno prebaci preko francusko-belgijske granice.

Ivan Cesar – Šef jedinice hrvatske policije za suzbijanje gospodarskog kriminala, također jedan od čimbenika razbijanja lanca financijskog inženjeringa, koji u određenim trenutcima sjedi na dvije stolice istovremeno.

Daniel Ropeter – Bivši vlasnik jedne štedionice u Hrvatskoj, pobjegao u Francusku gdje se skriva na Azurnoj obali.

Krstimir Vlaisavljević (gazda Krsta) – Glavni um koji stoji iza organiziranja sakupljanja novaca kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, sve samo s jednim ciljem: napuniti vlastite džepove.

Radovan Markanović – Desna ruka Krstimira Vlaisavljevića, zadužen za nesmetano pljačkanje hrvatskih štediša.

Ivan Debeljak – Jedan od kriminalnih umova koji vode sakupljanje novaca diljem Hrvatske.

 

 INTERESNE SKUPINE I ORGANIZACIJE:  

Europska banka za obnovu i razvoj – Banka sa sjedištem u Londonu, uglavnom financira razvojne projekte u zemljama koje su napustile komunistički sustav ili su proizašle raspadom matičnih država poput Sovjetskog Saveza ili Jugoslavije.

TEXON – Međunarodna poslovna korporacija TEXON je poduzeće razgranato po cijelom svijetu i aktivno u svim granama poslovanja, službeno glasi kao najbogatija korporacija na svijetu te je u vlasništvu obitelji Pernetti koja diskretno upravlja korporacijom s velikim uspjehom, djelomično zahvaljujući „Connery-Larson, samostalnoj tržišnoj istraživačkoj agenciji“

Connery-Larson, Samostalna tržišna istraživačka agencija – Iako joj ime govori kako istražuje tržišta za potrebe klijenata, agencija je u određenim krugovima poznata kao špijunska organizacija TEXON-a koji joj je jedini klijent, a po svojoj moći, utjecaju i razgranatosti, agencija Connery-Larson se može bez problema mjeriti sa vodećim svjetskim obavještajnim službama kao što su CIA, NSA, MI-5, MOSSAD, FSB itd.

 

ODABRANI ULOMCI PO IZBORU AUTORA:

 • dp1.png
 • dp2.jpg
 • dp3.jpg
 • dp4.jpg
 • dp5.jpg
 • dp6.jpg
 • dp7.jpg
 • dp8.jpg
 • dp9.jpg
 • dp10.jpg
 • dp11.jpg
 • dp12.jpg

web dizajn: Roane dizajn