Kontakt i komentari

Written by Super User. Posted in Kontakt i komentari

 mariosostar@mariosostar.com

ELEMENT

 Maria Becka špijuna,putnika sklonog opasnim avanturama upoznali smo u "Mikrofilmu" gdje se susreo sa vrlo opasanom organizacijom Četvrti Reich te ih poblijedio u njihovoj igri i osujetio njihove opasane planove. No iznenađenjima tu nije kraj jer svijet agencije za koju Mario radi nikad ne miruje,njeni pipci dopiru u svaki zakutak svijeta uvijek spremni obračunati se sa svakima zločinom. 

U doba kad je Afganistan bio pod okupacijom SSSR-a, jedan istočnonjemački znanstvenik došao je do otkrića koje je zamalo ostalo zauvijek zaboravljeno unatoč njegovoj epohalnosti. 

Dvadesetak godina kasnije, agencija šalje Becka na rutinski zadatak u Afganistan, ali zvijezda pod kojom je rođen ne vodi dovoljno računa o njemu i on se nađe u kovitlacu događaja koji prijete da će promijeniti svijet u kojem živimo i suoči se s licem koje bi radije zaboravio zauvijek... 

 
 

Vrhunski triler u maniri Roberta Ludluma ostavlja nas bez daha dok pratimo opasne podvige hrabroga špijuna Becka koji pokušava pomutiti opsane planove organizacije za koju nije znao za postoji . Napetost je toliko velika da poželiš uskočiti u priču i pomoći Becku da se izvuče iz nevolja u koje se uvijek nespretno uvali,očito njegova sretna zvijezda ne radi svoj posao kako treba pa iz opasnih situacija jedva izvlači živu glavu . 

Kraj me šokirao u tolikoj mjeri da sam ponavljala "ma nije moguće" ne može tkao završiti, no ipak nisam imala razloga sumnjati u nevjerojatnog Maria Becka i njegovu volju da spasi svijet. 

I ne mogu da ne spomenem da me agent Beck podsjetio na Jamesa Bonda, a zašto je tako pročitajte ovaj uzbudljiv triler i otkrijete sami 

Osvrt napisala: Biserka Piršlin, urednica stranice Knjige u srcu 

OSVRTI I KOMENTARI OBJAVLJENI NA FACEBOOKU : 

Projekt 1000-100-1-0 by portal "Knjige u srcu"

Radnja je smještena u doba hladnog rata, kompjutori su tek u povojima, problemi se ne rješavaju upisivanjem par slova u tražilicu. Špijunski posao pada na leđa pojedinih tajnih agenata koji vječito nose glavu u torbi. Priča započinje u nekadašnjoj Jugoslaviji, no uskoro se razmata i prelazi granice Istočne Njemačke, Rusije i Orijenta.

Jako sam se iznenadila kad sam počela čitati ovaj špijunski triler jer me neodoljivo podsjetio na Roberta Ludluma ,neki tvrde da također ima i sličnosti sa Johnom La Carreom.
Mario Šoštar im može stati uz bok jer je svojim pisanjem pokazao da im može parirati.

Ne mogu se na čuditi kako do sada nisam pročitala ni jednu knjigu ovog autora koji piše moj najdraži žanr.
Tako da se bacam u potragu za ostalim knjigama koje je izdao ovaj talentirani autor, koji svoja životna iskustva koja je stjecao na mnogobrojnim putovanjima vješto pretače u svoje priče.

Projekt 1000-100-1-1 je pisan bez predugih i dosadnih opisa, nema vulgarnosti sve je jednostavno i napeto.
Autor odlično barata povijesnim činjenica s kojima nas upoznaje kroz priču.

Posebno me razveselilo što priča počinje s mojom godinom rođenja 1979 g. jer dosad nisam naletjela na svoj datum ili godinu rođenja.

Poseban dojam na mene je ostavila autorova igra sa imenima obavještajaca i mladog Arapa kao što su:
Paul Lennon i John McCartney,
Usama bin Laden ,
Vladimir Putinov...

Vama preporučam da se uhvatite čitanja ove fenomenalne knjige kao i ostalih knjiga.

 

Projekt 1000-100-1-0 by Gordana Malančuk

Nakon što sam pročitala dva špijunska romana (Državni prijatelj broj 1, te Mikrofilm) i jedan ljubavni, moram priznati da sam malo zapostavila ovog autora što mi ne ide na čast ali uz druge autore koji još čekaju na red bit će mi oprošteno (nadam se) jer čeka me nastavak Mikrofilma pod nazivom "Element" i "U srcu komunizma". No nisam mogla odoljeti Mariovom najnovijem romanu. Mario mi je napomenuo da sam trebala prvo pročitati "U srcu komunizma" jer ima poveznica no Projekt 1000-100-1-0" se može čitati kao zasebno djelo.

Radnja romana je smještena u 80-te godine prošlog stoljeća u Ujedinjene Arapske Emirate i nastavlja se kroz bivšu Jugoslaviju, Njemačku, Francusku, Rusiju, te zemlje Orijenta. Dok tržišni monopol nad naftom drže arapske zemlje, pojavljuje se ruski profesor Baburin koji bi svojim projektom 100-100-1-0 mogao upropastiti tu premoć. Rođak kuvajtskog kralja, Jaffar Nawaf bin Abdulaziz Al Salman isplanira otmicu profesora kako bi zadržao monopol nad projektom, no Baburin ima drugačije namjere. Stupa u kontakt sa tržišnom agencijom "Connery-Larson", kako bi prebjegao iz komunističke Rusije u SAD, gdje će mu biti dostupni svi materijali za dovršenje projekta.

Tu na scenu stupa Francuz Francoise Lampourde (agent Connery-Larson-a), koji dogovara prijenos podataka sa Baburinovim nećakom Leonidom Azarovim (ujedno, agentom KGB-a). Azarov biva ubijen od "treće strane", a Francoisov daljnji zadatak je otići u Rusiju, pronaći samog Baburina i dovesti ga u Ameriku, i naravno, otkriti tko je "treća strana". Međutim, stvari se zakompliciraju kada Francoisa otmu i odvedu u zemlje dalekog Orijenta...

Ono što je mene iznenadilo u ovom romanu je to što glavni junak nije Mario Beck koji je u gotovo svim Mariovom romanima, nego niski, debeljuškasti i proćelavi Francuz Francois, koji je potpuna suprotnost Mariu. Drugo, manje iznenađujuće je to što autor i dalje upotrebljava stvarne osobe kao što je Sergej Stjepašin i Usama bin Laden (koji je u romanu, zapravo, dobar, a možda je i bio do dalaska Amerikanaca na Bliski istok), te lokacije koje može vješto opisati jer je u većini tih zemalja bio; upoznao ljude, njihovu kulturu, vjeru i običaje; što daje određenu dozu realizma njegovim romanima. Mala razlika od ostalih romana jest što je radnja uvelike smještena u pustinji, stoga nema puno detaljnih opisa interijera i eksterijera čime se ovaj roman čita u dahu jer je akcija brza od samog početka. Što je projekt 1000-100-1-0? - autor je objasnio skoro na samom početku tako da misterije oko toga nema, ali se čovjek upita kako bi to bilo kada bi nam automobili trošili samo 1l goriva na 100km. Prvo što mi pada na pamet je smanjena emisija CO2 u zraku - čistiji zrak, smanjenje globalnog zatopljenja, itd... Pa zašto onda projekt nije zaživio? Da, čini se kao bajka upravo kao i Teslina zamisao o bežičnom prijenosu energije, no, nije nemoguće. Pa tko onda spriječava razvoj? Pitanja su to koja će nam prolaziti glavom čitajući ovaj roman čija osnovna ideja je da nam stvori iluziju o boljoj sutrašnjici.

Jedina zamjerka ovom romanu je što svi njegovi likovi govore šatrovačkim jezikom. Mislim, može tako govoriti glavni lik ako to odredi autor, ili određena skupina ljudi, no jedan član kraljevske obitelji sigurno će se pridržavati govorom, bontonom i manirima svojstvenim njegovom rangu, a ne uličnom balavcu, iako je i sam razmažen i narcisoidan. No, to je samo sitnica koja je meni zasmetala što ne znači da će i ostalim čitateljima. Unatoč tome roman je zanimljiv s ponekim iznenađenjem u kojemu će zasigurno uživati ljubitelji klasičnih špijunskih trilera na tragu onakvih kakve piše John le Carré.

 

Državni prijatelj broj 1 by Kruno Kezić

...Hrvatska ima svog Lee Childa...

Novo remek djelo proizašlo iz pera ovog mladog i vrlo talentiranog pisca....
Roman Državni prijatelj broj 1 kriminalističkog je žanra. Radnja se odvija na prostoru bivše Jugoslavije, ali i izvan granica RH.

Odličan scenarij i za Sedmu umjetnost.
Ova priča je, samo naizgled, zapetljano klupko koje je nemoguće raspetljati.
Roman je napisan provjerenim stilom. Dugačke rečenice, odlični dijalozi, savršeni opisi gradova, naročito Zagreba. Divno je napokon pročitati knjigu u kojoj se govori i našim dijalektom.

Kao fotograf puno putujem, obišao puno gradova, boravio u brojnim hotelima, no nisam siguran bih li mogao ovako uspješno opise prenijeti na papir. Hrvatska ima svog Lee Childa.
Mario, bravo!

 

Mikrofilm by Kruno Kezić

Prije samog osvrta želim se zahvaliti što sam dobio priliku pročitati ovu izvrsnu knjigu.
Iako sam po struci grafički dizajner i uskoro profesionalni fotograf, nikada nisam krio ljubav prema pisanoj riječi.
Nažalost, nikada nisam imao priliku čitati knjige domaćih pisaca, zato me ova knjiga jako obradovala. Brzo ću ispraviti tu nepravdu.

Mikrofilm je špijunsko-kriminalistički roman. Obiluje odličnim opisima gradova i povijesnih činjenica. Dijalozi su izvrsno razrađeni, a radnja napeta.

Povijesno putovanje kroz vrijeme, tumačenje povijesti vlastitim ideološkim načelima, kriminal neviđenih razmjera koji seže čak do SAD-a, Neonacistička oragnizacijska hobotnica s bezbroj kriminalnih krakova...

Mario je otkrio savršen način kako čitatelja držati u neizvijesnosti do samog kraja.
Moja preporuka svim ljubiteljima ovog žanra!

 

Mikrofilm by Gordana Malančuk

Svaki put kada uzmem knjigu u ruke ovoga spisatelja, čudom se čudim kako je toliko malo poznat čitateljskoj publici.

Krimi triler koji počinje otmicom sestre mladića imenom Mario Beck, i nastavlja radnju kroz nekoliko država, vješto je ispripovjedana priča u čijem središtu se nalazi nacistička organizacija "Četvrti Reich"....
Zapleti kroz roman u svakoj državi, prate zorno oslikani opisi gradova, hotela, i općenito, mjesta u kojima se Mario trenutno nalazi, a radnja romana teče brzo bez traga monotonije, te dok Mario predahne u romanu baš kao i on, i ja sam se zapitala "koliko je života preživio u tih par mjeseci?!". Samo, u jednom trenutku, zapitala sam se "kako to da Mario sve zna?" ( kao npr. kome pripada određena tetovaža tj. čiji je to simbol ), te dal' autor miješa svoje životno znanje s glavnim protagonistom romana, no kako sam s autorom u stalnom kontaktu, sve nepoznanice odmah riješavam - a to je čitatelju veliki plus!

Tako je Mario, opet, dobio veliki plus od mene za Mikrofilm, a još bolje je to što kraj romana predviđa nastavak, koji ja, naravno, imam

Ono što svakako moram, jest pohvaliti autorov stil pisanja koji odaje čovjeka s puno životnog iskustva, i puno pročitanih knjiga koje su mu pomogle izgraditi svoj osobni stil pisanja. Kako radnja romana, tako i likovi, dobro su razrađeni tako da nema mjesta nedoumicama i upitnicima iznad naših glava.

Ako još niste pročitali ovaj roman, svakako preporučujem svim ljubiteljima krimi-trilera, i onima koji će tek postati, a njegove knjige su dostupne u gotovo svim gradskim knjižnicama u Hrvatskoj

 

We come one! by Dragana Latinović

 

...Duhovito, šarmantno i poletno pisanje ovu knjigu izdvaja kao jedno od osvježenja domaće čitalačke scene...

Šta učiniti kada voljena djevojka voli drugog, koji je uz to tvoj najbolji prijatelj. Dijeli vas hiljadu kilometara a vi na raspolaganju imate samo jedan telefon. I ako zna da nema šanse on ne odustaje, jer Sandra je ta, ona prava,djevojka zbog koje ostaje budan noćima, ona o čijim očima misli, koju traži u drugim ženama. Sandra je ljubav njegovog života, no postoji jedan mali problem, ona to još ne zna. Ljubav ne poznaje granice, pa tako ni udaljenost između Hrvatske i Njemačke ne predstavlja nikakav problem.

Je li za rađanje ljubavi dovoljna samo tipka send ili su tu potrebne i druge vještine? To ćete otkriti ako pročitate ljubavni roman "We come one" čiji je autor Mario Šoštar.

U romanu se mogu pronaći skoro svi jer danas je sve više parova koji početak ljubavi mogu zahvaliti upravo mobilnim telefonima.
Hiljadu razmjenjenih poruka, sati i sati telefonskog razgovora, jedna jako ćudljiva djevojka i uporan muškarac su dobitna kombinacija koja ovaj roman svrstava na listu to read ovog ljeta.

Čitajući "We come one" na momente ćete se smijati a na momente poželjeti da se nađete u priči i da urazumite Sandru koja bez razloga prekida njihovu komunikaciju iz samo njoj znanih razloga.

Duhovito, šarmantno i poletno pisanje ovu knjigu izdvaja kao jedno od osvježenja domaće čitalačke scene.
Preporuka!

 

Mikrofilm by Arjeta Uzunaj

 

U svojim rukama imam drugu knjigu od našeg autora Maria......
Knjiga je tako fascinantna da se brzo čita i dok ju čitaš imaš adrenalin u kostima jer knjiga je "muška" kako kaže i sam autor...
Iako ja takve knjige i volim najviše čitati.

Radnja romana se pokreće kada glavni lik
Mario ide po svoju sestru u bolnici...
Tu saznamo da se Mario bavi ilegalnim poslovima i da nije baš da se pridržava zakonu.
Na putu do bolnice dešava se nešto neobično..
i ne sluteći njemu netko otme sestru i nikako ju ne može pronaći...
Što se sve dešavalo dok na njegovom putu ne dođe do cilja... hoće li pronaći sestru? Hoće li ona bit živa? Ne preostaje vam ništa drugo nego da uzmete knjigu u ruke i krenete u ovu pustolovinu...

No nešto važno se dešava još dok nas glavni lik Mario kreće u potragu za svojom sestrom...
Saznajemo da neka banda (politička stranka) traži neki mikrofilm i da je to važno za cijelo čovječanstvo...

Što se sve dešavalo? Što se krije u mikrofilm-u? Koja je uloga našega Maria u svemu tome...
Zaista ne biste vjerovali...
Naš Beck upada i postaje svjetski prvak u rješavanju svjetske zagonetke... i ne sluteći o tome...
Zato vam ne smijem previše reći o tome ali da vas držim u neizvjesnosti namjerno neću vam ni ja reći šta se dalje dešava...
Nego ću vas zamolite da uzmete knjigu u rukama i uplovite u njoj jer se skriva puno toga što nismo ni svjesni...

Osvrt napisala:
Arjeta Uzunaj

We come one by Arjeta Uzunaj 

U rukama držim knjigu od jednoga autora za kojeg sam slučajno saznala... autor Mario Šoštar... samo naslov knjige mi nije ništa omogu...ćio da saznam malo radnju romana.
Hm...
Kako početi pisati ovaj osvrt kada sve što je napisano u knjizi ko da čitam roman o svom životu...
No... da krenemo polako...
Radnja se odvija u dva daleka svijeta. O dva prijatelja koji misle da su prijatelji ali ipak okolnosti su drugačije.
Glavni lik u romanu u dalekom svijetu i tamo upoznaje djevojku Sandru...
Ona je dobra djevojka nakon praznika vraća se u Hrvatsku a on ostaje u Njemačku.
Nakon tih praznika koji provode oni skupa On se zaljubi u nju.. ona ne prihvaća njegovu ljubav iz nekog njenog razloga...
Radnja dobije zaplet kada on dođe u Hrvatsku i sasvim slučajno sazna da Njegova Sandra voli drugoga...
Ona voli Nevena, a Neven ne voli nikoga ni samoga sebe...
Tu počinje prava bitka.. borba za Sandru se nestavlja. Iako miljima daleko on ne prestaje od cilja da Sandra bude njegov broj 1 u životu..
Tu počinju dopisivanja preko mobitela, čuju se svaki dan do kasno ili ti do ranih jutarnjih sata...
No šta se dešava koliko toga treba proći da ona njega zavoli... hoće li uspjeti u svom naumu da ljubav njegovog života bude ona...
Hoće li popustiti Sandra? Te hoće li ljubav pobijediti zauvijek. Sve to ćete saznati ako uzmete knjigu u ruke i krenete u ove pustolovine što život priču piše.

Ova knjiga je napisana kao da sam ja ta Sandra... samo što kod mene ne postoji Treća osoba... već kod njega postoji druga djevojka...
Kao da je pisac ušao u samo srž u moju dušu i napisao ovaj predivni roman...

Ova knjiga je Blago za mene... čuvati ću je nesebično samo za sebe... možda jednoga dana odlučim poslati Njemu...
Možda tek tada shvati koliko jedna žena može da voli... i oprosti svaki put iz nova...

Mario hvala ti za ovaj dragulj od knjige...
Kao da si moj život napisao na ovim stranicama... imaš moj naklon i respekt...

Osvrt napisala: Arjeta Uzunaj, čitateljica

 

 

We come one by Gordana Malačuk

Znate, opet sam se našla u (ne)prilici kada ne znam kako bih knjigu točno opisala, a dojmovi još vriju....

Ovo je drugi njegov roman koji sam pročitala, i koji, mada je fikcija, ima onu dozu "opipljivosti", realnosti...da misliš "nije ovo fikcija, ovo se nekome dogodilo, možda samome autoru"......
Tu vještinu pripovijedanja, malo tko ima, a Mario je, itekako, ima!

Ovo je priča o nastanku jedne ljubavi na vrlo neobičan način i ispričana je vrlo originalno, zato mogu reći da je ovaj roman sasvim različit od bilo čega što sam do sada čitala.

Svoja mišljenja o protagonistima romana ću zadržati za sebe jer bih vam puno toga ( i previše ) otkrila, zato što želim da sami saznate:
"Što je sve jedan muškarac spreman učiniti, da osvoji jednu ženu?!"
"Dal' ju je osvojio?" i
"Jel' ona, uistinu, žena njegova života?"

Ja još uvijek muku mučim da saznam jel' ovo fikcija kako je na početku, a i na kraju napisano... Ili... Je... Ipak... Istina ?

Neda se Mario

 

 

Roman Državni prijatelj broj 1 -- osvrt: Gordana Goga Malančuk

 
Svi već znate za moju strast prema domaćim neafirmiranim autorima, stoga i nije čudno što nitko nije čuo za ovog autora, koga god sam pitala... To je meni dalo priliku da vas s istim upoznam, a do knjiga sam došla sasvim slučajno! I da vam kažem, uopće mi nije žao!
Ovaj roman okarakteriziran kao financijski triler, drugi je Mariov roman, a meni dođe da ga preimenujem u "Đe su pare?"
 
 
Radnja romana, smještena početkom devedesetih u Hrvatskoj, govori o financijskom inženjeringu, te kako je Hrvatska ostala bez određene sume novaca otuđene od raznoraznih kriminalaca iz susjedne nam države.
 
Da sve ne bi bilo tako jednostavno, radnja se razvija i po ostalim nam susjednim državama, pa i dalje. Tako da možemo reći da je ovo internacionalni triler!
 
Za mene, ovaj roman je bio itekako zanimljiv jer sam ja tih ranih devedesetih provela u ratom okupiranom Vukovaru, te nisam imala uvid u događaje u ostatak naše vrle države. Ovo je bio početak početaka razvoja Hrvatske države, pa iako Mario kaže da je roman fikcija, ima neke natuknice koje su tada bile lako izvedive!
 
Ući ću još malo dublje u roman i reći da se na početku romana objašnjava što je točno financijski inženjering, i NE, uopće nije zamorno već, baš naprotiv, jako je zanimljivo i nema suvišnih detalja!
 
Zatim kreće luda akcija, s neprestanim izmjenama likova, konstantim izmjenama iz dobrog u loše... E pa neću vam sve otkriti!
 
Moram još pohvaliti, zanimljiv rasplet te stručnost pisanja iz kojeg se vidi da je Mario zaista upoznat sa zemljama koje opisuje, jer često putuje, a to se vidi iz raznoraznih opisa!
 
Znači, ako želite saznati kako je Hrvatska država zapala u ovakve dugove, zbog kojih mi, "obični građani", ispaštamo, svakako preporučujem da pročitate roman pa iako fikcija, SVE JE LAKO MOGUĆE!
 
Osvrt napisala: Gordana Goga Malančuk, čitateljica
 

web dizajn: Roane dizajn